Jan Reek Nieuws

Middels onze nieuwspagina houden we u continu op de hoogte van onze laatste ontwikkelingen en opleveringen van projecten. Voor informatie over onze projecten kunt u natuurlijk altijd contact opnemen.

Jan Reek Nieuws

Oorlogsmonument gerestaureerd en teruggeplaatst

22-04-2015

Dichtbij.nl: NOORDEINDE - Het kruis dat in Noordeinde al bijna zeventig jaar de plek markeert waarop twee verzetshelden hun leven gaven voor de vrijheid is maandagmiddag gerestaureerd teruggeplaatst. Wethouder Peter de Baat gaf Lou Beumer en Willem Woestenburg hun herdenkingsplek terug. 'Deze mannen zijn gevallen voor ons aller recht te zijn wie we willen zijn en te zeggen wat we op ons hart hebben - laten we dat... offer nooit vergeten.'

Al vrij snel na de fatale datum, 6 februari 1945, plaatsten omwonenden een herdenkingskruis op de plaats waar Beumer en Woestenburg door Duitsers waren doodgeschoten. Ze werden betrapt terwijl ze neergehaalde Engelse piloten in veiligheid wilden brengen.

Toen het gemeentebestuur een bezoek bracht aan de 'nieuwe' kernen die per 1 januari onderdeel uitmaken van de gemeente Alkmaar, zagen ze dat het kruis dringend aan onderhoud toe was. Dat is in de afgelopen maanden door Jan Reek natuursteen uitgevoerd.

Moed
In het bijzijn van familie van beide verzetsmannen onthulde wethouder De Baat het naamplaatje op het kruis. 'Zouden wij, als we voor die keuze zouden staan, dezelfde moed op weten te brengen als deze mannen?', vroeg hij zich hardop af. 'Laten we nooit vergeten hun verhaal en dat van vele anderen te blijven vertellen. Dwingelandij en onvrijheid liggen nog steeds op de loer en vereisen voortdurend onze inzet en waakzaamheid."