Natuursteen

Er zijn duizenden verschillende soorten natuursteen op aarde te vinden, verspreid over de gehele wereld. De meest toegepaste soorten binnen de bouw zijn graniet, hardsteen, marmer, leisteen en kwartsiet. Dankzij de grilligheid en onuitputtelijke variatie aan natuurlijke tekeningen en kleuren geeft natuursteen een meerwaarde aan een ruimte.

oppervlaktebewerking

oppervlaktebewerking

Er zijn diverse mogelijkheden om het natuursteen af te werken tot het gewenste resultaat. Deze zogenoemde oppervlaktebewerkingen beïnvloeden in grote mate het uiterlijk van de steen. Zo kan de kleur van het oppervlak sterk verschillen bij een specifieke afwerking. De keuze van een oppervlaktebewerking hangt sterk af van de aard van het materiaal en van het beoogde gebruik ervan.

Polijsten

Hierbij worden de poriën van het materiaal gesloten. Het oppervlak is weerkaatsend met hoge glans. Aders, witte vlekken, aard en structuur van fossielen worden duidelijk. De kleur wordt versterkt.

Zoeten

Het oppervlak is effen en mat en vertoont een kleine lichte weerspiegeling. Er zijn bijna geen zichtbare groeven aanwezig. In natte ruimten geniet een gezoete vloer de voorkeur boven een gepolijste vloer, ditzelfde geldt voor druk belopen ruimtes.

Schuren

Deze bewerking verwijdert zaagmarkeringen en resulteert in een effen oppervlak met fijne (zichtbare tot weinig merkbare) cirkelvormige streepjes.

Zagen

Het oppervlak vertoont zaagsneden, kleine golvingen en streepjes. Afhankelijk van het type zaag kunnen de sporen evenwijdig (raamzaag, gediamanteerde zaag) of cirkelvormig (schijfzaag) zijn.

Vlammen

Een vlam wordt onder een hoek van 45ï‚° op de plaat gericht. De thermische schok veroorzaakt het wegspringen van de oppervlakkige korrels, wat een specifieke ruwe textuur teweegbrengt. Vooral de hardere soorten natuursteen worden gevlamd.

Boucharderen

Een mechanische hamer slaat op de plaat en laat putjes achter op het oppervlak. Er kan variatie aangebracht worden in de grootte van de hamer en het aantal punten op de hamer. Deze afwerking is vooral geschikt voor buitentoepassingen.

Zandstralen

Het oppervlak wordt onder hoge druk bestoven met fijne abrasieve korreltjes, en krijgt hierdoor een ruw maar fijn gekorreld uiterlijk. Ook deze afwerking is vooral geschikt voor buitentoepassingen.

Frijnen

Het frezen van groeven in het oppervlak. Vaak toegepast aan de voorzijde van een (werk)blad.

Borstelen

Zorgt voor een authentieke uitstraling. Het oppervlak wordt zo bewerkt dat het wat grover wordt dan met bijvoorbeeld polijsten. Er wordt een lichte oneffenheid in de steen aangebracht, welke voornamelijk tastbaar is.

Trommelen

Tegels worden op maat gezaagd en daarna in een draaiende molen of trommel gestoken waardoor de randen van de tegels een verouderd uiterlijk krijgen.

Om de diversiteit aan oppervlaktebewerkingen te bekijken en te zien welke methode het meest geschikt is, kunt u de mogelijkheden het beste met eigen ogen te bekijken en voelen. Kom langs in onze showroom en ervaar de verschillende uitstralingen.

Op bijgevoegde foto’s zijn de verschillende oppervlaktebewerkingen toegepast op Belgisch hardsteen. Toepassing op andere soorten natuursteen is in de meeste gevallen ook mogelijk.